Κων/νος Καραμανλής: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η οικονομία μας απειλείται από κατάρρευση – Θα χρειασθούν μόχθος και καθολικές θυσίες για ν΄ αντιμετωπισθεί η εθνική κρίση»

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

 

Με τον Δημήτρη Μαρούλη

 

25/03/1992

 

Την ανάγκη να σταθούμε όλοι – ηγεσία και λαός – στο ύψος των προγόνων μας, προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε τις  σημερινές κρίσιμες περιστάσεις, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στο μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και προσθέτει: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η οικονομία μας απειλείται από κατάρρευση. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως στη Βαλκανική συντελούνται σήμερα ανακατατάξεις πολιτικές και στρατηγικές που μπορεί ν΄ απειλήσουν και την ασφάλεια της χώρας μας, με την αναβίωση  αναχρονιστικών εθνικισμών που υποκρύπτουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και διεκδικήσεις εδαφικές. Για ν΄ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους που ανέφερα, θα χρειασθούν μόχθος και καθολικές θυσίες. Αλλά θα χρειασθεί, προπαντός, έξαρση εθνική. Έξαρση που δεν ευδοκιμεί μέσα σε κλίμα φορτισμένο με πολιτικές οξύτητες και κοινωνικές αντιπαραθέσεις που ενδημούν, δυστυχώς, στον τόπο μας και μας οδήγησαν, στο παρελθόν, στις γνωστές εθνικές περιπέτειες».

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ως εξής:

 

«Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Το μεγάλο δίδαγμα της σημερινής ημέρας είναι ότι ο Ελληνισμός μπορεί να πραγματοποιήσει άθλους, που υπερακοντίζουν τα συνήθη ανθρώπινα μέτρα, όταν αντλεί έμπνευση και δύναμη από την ιστορία του. Όταν πιστεύει στο δίκαιο της υποθέσεως για την οποία αγωνίζεται. Και προπαντός όταν ομονοεί.

 

Υπήρχαν και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις το Μάρτιο του 1821. Οι Έλληνες είχαν συνείδηση της ιστορικής συνέχειας του Έθνους. Ήσαν υπερήφανοι για τον αρχαίο πολιτισμό τους. Είχαν λαμπρά πολιτιστικά πρότυπα να μιμηθούν. Και οραματίζονταν την αναβίωση του μεγάλου παρελθόντος τους και την προβολή του στο μέλλον. Και τέλος, κατείχοντο από το πάθος της ελευθερίας, που είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία κάθε λαού.

 

Η Εθνεγερσία του ΄21 ήταν ένα εγχείρημα παράτολμο. Αψηφούσε τις αναλογίες των αριθμών. Και γι΄ αυτό ακριβώς διέψευσε τις προβλέψεις εκείνων, που, υποτιμώντας το πάθος αυτό, προέβλεψαν ότι η εξέγερση θα πνιγόταν απ΄ τα πρώτα βήματά της στο αίμα.

 

Στον ενάμισι αιώνα που διανύσαμε, από τότε που ανακτήσαμε την ανεξαρτησία μας, η Πατρίδα μας πέρασε από πολλές περιπέτειες ώσπου να πάρει τη σημερινή μορφή της. Περιπέτειες που τις σφράγισαν θρίαμβοι και συμφορές και πρέπει να είναι οδηγός μας στην αντιμετώπιση των κρισίμων περιστάσεων που διανύει και σήμερα η χώρα μας.

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Δεν είναι ευχάριστο να ομιλεί κανένας κάθε τόσο για το ίδιο θέμα χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθούν, αυτά που θα πει, κοινοτοπίες. Το κάνω, εν τούτοις, γιατί πιστεύω ότι είναι ανάγκη να γίνει συνείδηση εις όλους τους Έλληνες το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σήμερα μια πολύπλευρη κρίση. Μια κρίση που εκδηλώνεται εις όλους τους τομείς της εθνικής μας ζωής και παίρνει διαστάσεις κρίσης εθνικής.

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η οικονομία μας απειλείται από κατάρρευση. Κατάρρευση που θα οδηγήσει στην πτώση του βιοτικού μας επιπέδου. Θ`αποδυναμώσει – σε μια κρίσιμη στιγμή – την αμυντική μας ικανότητα. Και, τέλος, θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη θέση μας στην Ενωμένη Ευρώπη, στην οποία εν τούτοις έχουμε τοποθετήσει το μέλλον της χώρας μας.

 

Δεν πρέπει να λησμονούμε πως στη Βαλκανική συντελούνται σήμερα ανακατατάξεις πολιτικές και στρατηγικές που μπορεί ν΄ απειλήσουν και την ασφάλεια της χώρας μας, με την αναβίωση αναχρονιστικών εθνικισμών που υποκρύπτουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, και διεκδικήσεις εδαφικές. Η οδυνηρή περιπέτεια της Γιουγκοσλαβίας πρέπει ν΄ αφυπνίσει όλους τους λαούς της Βαλκανικής για να μη καταστεί και πάλι η περιοχή μας χώρος οδυνηρών περιπετειών. Θ`αποτελούσε, άλλωστε, αφροσύνη να καλλιεργούνται σ΄ αυτή τυχοδιωκτικές επιδιώξεις όταν όλες οι χώρες της περιοχής μας έχουν να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα και κρίσιμα πολιτειακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

 

Και αυτά ισχύουν κατά μείζονα λόγο για τα Σκόπια, που με την ετερόκλιτη εθνολογική τους σύνθεση και την προκλητική συμπεριφορά τους εξελίσσονται σε εστία επικίνδυνης ανωμαλίας στο κέντρο της ήδη ταραγμένης Βαλκανικής.

 

Για ν΄ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους που ανέφερα, θα χρειασθούν – όπως είπα πολλές φορές – μόχθος και καθολικές θυσίες.

 

Αλλά θα χρειασθεί, προπαντός, έξαρση εθνική. Έξαρση που δεν ευδοκιμεί, βέβαια, μέσα σε κλίμα φορτισμένο με πολιτικές οξύτητες και κοινωνικές αντιπαραθέσεις που ενδημούν, δυστυχώς, στον τόπο μας και μας οδήγησαν, στο παρελθόν, στις γνωστές εθνικές περιπέτειες.

 

Ελληνίδες, Έλληνες,

 

Το μήνυμά μου το σημερινό δεν περιορίζεται στον συνήθη πανηγυρικό χαρακτήρα. Έκρινα όμως χρήσιμο να υπενθυμίσω, παράλληλα με τα κατορθώματα και τις θυσίες των προγόνων μας, και την ανάγκη να σταθούμε στο ύψος τους, προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσουμε τις  σημερινές κρίσιμες περιστάσεις.

 

Ελπίζω και εύχομαι να κατανοήσουμε την ανάγκη αυτή και να αναλάβουμε όλοι – ηγεσία και λαός – τις ευθύνες μας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *